20 nov, 2020

HDMI ARC en HDMI eARC uitgelegd

Met de komst van populaire streamingdiensten als Netflix en de doorbraak van surround geluid zoals Dolby Atmos blijkt HDMI ARC stilaan tegen zijn limieten aan te lopen. Tijd voor een update, en deze is er : onder de vorm van HDMI eARC. Toch wel heel interessante evolutie die het wispelturig gedrag van HDMI ARC een stuk kan verbeteren en tevens grote bandbreedtes zal toelaten. Hoe? Daarvoor bespreken we beiden.

HDMI ARC

ARC staat voor Audio Return Channel en is een extra functie die toegevoegd werd aan HDMI en ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4, oftewel  High Speed HDMI. ARC is een eenvoudige functie die het mogelijk maakt om het geluid van je tv , bv van de ingebouwde tuner of apps zoals Netflix, Youtube…, terug te sturen naar je audio systeem. Dit gaat via dezelfde HDMI kabel die audio en beeld van je AV-receiver naar je TV stuurt, dus je krijgt een werking in 2 richtingen, vandaar de naam Audio return Channel.

Bij HDMI ARC wordt voor deze terugkoppeling van het geluid een apart kanaal, genaamd HDMI-CEC, kanaal gebruikt. En hier haperde het al wel eens: HDMI-CEC bleek toch vaak wispelturig te presteren. Een nadeel van HDMI ARC was dat het de fabrikanten zeer vrij laat in welke functies ze al dan niet wensen te ondersteunen waardoor het zogenaamde discovery-moment (waarin de tv en audiotoestel elkaar vertellen wat ze kunnen) vaak veel fouten vertoonde. Voor het doorgeven van een volumeverandering was er doorgaans geen probleem,  (en dat blijft bij eARC daarom nog via CEC gebeuren).

Een tweede beperking is dat ARC , omwille van de beperkte bandbreedte in het CEC-kanaal, niet toelaat om hoge datastreams, lees kwaliteit audio streams, te sturen. Dus voor codecs zoals Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio of DTS:X heb je sowieso HDMI eARC nodig. Soundtracks met deze codecs vindt je oa terug op  Blu-rays en 4K Blu-rays.

HDMI eARC

HDMI eARC staat voor Enhanced Audio Return Channel, en is een verbeterde versie van het huidige HDMI ARC. HDMI eARC wordt ondersteund vanaf HDMI 2.1 , Hoewel beiden hetzelfde lijken te doen gebruikt eARC het datakanaal dat voorzien was om een netwerkverbinding over een HDMI-kabel te sturen. Dat Ethernet-over-HDMI-kanaal bestaat er allang, maar wordt in de praktijk amper gebruikt. De stap naar dit kanaal is significant want het zal de communicatie tussen audiotoestel en televisie veel stabieler maken. Een bijkomend voordeel is dat dit datakanaal ook gebruikt kan worden om de lip-sync te regelen. eARC-audiotoestellen zouden dus geluid perfect gesynchroniseerd met het beeld moeten afspelen.

Maar misschien wel het grootste pluspunt van eARC is de grotere bandbreedte die het heeft tov ARC. Die laatste was beperkt tot maximaal gecomprimeerde 5.1-streams, zoals Dolby Digital+.  eARC verruimt echter de oude beperking en kan bijgevolg ongecompromeerd surround geluid ondersteunen, waarvan DTS:X en Dolby Atmos de meest bekende zijn. 

De TV als hub

Dankzij HDMI eARC wordt de tv nog meer een soort centrale hub waarop alle audiobronnen– zij het via HDMI – direct aangesloten kunnen worden, en de audio hiervan wordt dan teruggestuurd naar je receiver of soundbar , zonder dat dit ten kosten gaat van de audiokwaliteit. Tot nu toe kon audio door een tv vaak in maximaal stereo of Dolby Digital-kwaliteit doorgestuurd worden naar een aangesloten receiver, middels HDMI ARC. Met HDMI eARC wordt het mogelijk om alle audio gekoppelde apparaten en interne apps in de hoogste kwaliteit door te sturen naar de receiver. Kijk je een film met Dolby Atmos via Netflix, dan maakt HDMI eARC het mogelijk om dit Atmos-signaal in de hoogste kwaliteit naar je receiver of soundbar te sturen. Heb je een Blu-ray speler die direct aangesloten is op je tv, dan kun je het Atmos-signaal van de Blu-ray disc via de tv doorsturen naar de receiver.

TAGS ,