Samsung lanceert QD OLED TV
Samsung lanceert QD OLED TV. De Technologie uitgelegd
Tot op heden kenden we binnen de moderne tv’s reeds een heel aantal verschillende paneeltechnologieën zoals LCD , OLED, QLED en Micro LED. Daar komt nu nog een nieuwe term bij, zijnde de QD OLED tv’s gelanceerd door Samsung.
Wat houdt deze technologie nu precies in en wat zijn de voordelen tov van de andere panelen, en dan met name de grote concurrent in het premium segment: OLED?
Wat is QD-OLED?
Om het eenvoudig te houden combineren de QD-OLED panelen bepaalde voordelen van de OLED-technologie samen met de Quantum Dot-panelen om op deze manier het beste van beide technologiën te kunnen samenvoegen. De technologie is specifiek ontwikkeld door Samsung, die in het verleden geen OLED-technologie binnen hun gamma beschikbaar had. Het doel is om een hoge piekhelderheid te bieden met weinig tot geen lichtuitloop, diepe zwarttinten en levendige kleuren.
Bij OLED-panelen wordt er per pixel een OLED gebruikt en geven alle pixels van het scherm dus zelf licht (OLED= Organic Light Emitting Diode) waardoor de diepst mogelijke zwarttinten kunnen bekomen worden. Elke pixels kan namelijk afzonderlijk worden uitgeschakeld met enorm goed contrast tot gevolg. Een nadeel van OLED is dat de helderheidsniveaus lager liggen dan bij QLED omdat de OLED’s op zicht al minder licht produceren dan LED’s en omdat het witte licht bovendien ook nog door een kleurenfilter wordt gestuurd. En ze zijn ook enigszins gevoelig zijn voor beeldretentie of inbranden.
Een traditioneel LCD scherm daarentegen, maar evengoed ook de QLED’s van Samsung, werk met kleine LED-jes als achtergrondverlichting. Aangezien deze LED’s veel groter zijn dan OLED is dit dus zeker geen LED per pixel maar bv LED’s geplaatst langs de zijkanten van het display (edge LED) of LEDS achter het volledige scherm (Full display LED) die in groepjes worden aangestuurd. Door deze LED verlichting door een laagje Quantum Dots te laten schijnen wordt per pixel de kleur bepaald en gedimd.
Deze Quantum Dot technologie zorgt er dan weer voor dat QLED-panelen uitblinken in kleurnauwkeurigheid en worden daarom vaak genoemd als de beste keuze voor levendige HDR-inhoud. Ze kunnen helderder zijn dan OLED-panelen en hebben niet dezelfde neiging tot inbranden, maar ze kunnen niet dezelfde diepe zwarttinten bereiken, dus het algehele contrast wordt verminderd.
En toen kwam er QD-OLED
QD-OLED-schermen maken gebruik van een OLED-paneel als achtergrondverlichting ipv LED achtergrondverlichting. Dit betekent dus een achtergrondverlichting aanstuurbaar op pixelniveau welke een blauw licht uitstraalt. Dit wordt vervolgens door de rode en groene Quantum Dots-laag gestuurd. Deze Quantum Dots verdelen elke OLED-pixel in drie subpixels – rood, groen en blauw. Deze kunnen worden gecombineerd om puur wit licht te creëren of in andere combinaties worden gebruikt om miljoenen kleuren te bereiken.
In tegenstelling tot de traditionele kleurenfilterig gebruikt bij de huidige OLED tv’s, gaat er bijna geen lichtenergie verloren bij het transformeren van de kleur via de Quantum dots. Dit betekent dat QD-OLED’s helderder moeten kunnen lijken dan de huidige OLED’s en dat ze tegelijkertijd ook het voordeel van de zwartwaarden en contrast overnemen van OLED tv.
Samsung zegt dat zijn 4K QD-OLED-tv’s ongeveer 8,3 miljoen individueel regelbare lichtbronnen zullen hebben, dit zou een contrastverhouding van 1.000.000:1 mogelijk maken en op zijn beurt betere HDR-prestaties.
Samsung denkt dat QD-OLED een van de breedste kleurweergaven zal bieden van zijn huidige topklasse displays. Het merk verwacht een kleurvolume van meer dan 80 procent met een helderheidsbereik tussen 0,0005 nits zwart en 1000 nits piekwit.