19 nov, 2020

Sonos Arc Soundbar Review

 

In juli 2020 lanceerde Sonos de nieuwe Sonos Arc als opvolger van hun Sonos Playbar die sinds 2013 op de markt was. Aangezien er in die tijd heel wat nieuwe evolutie was in de audio- en TV wereld, was dit zeker nodig. Zo is bv de gemiddelde grootte van TV’s enorm toegenomen en zit qua audioformaten  Dolby Atmos geluid in de lift. Ook het aanbod streamingdiensten die gebruik maken van Dolby Digital + neemt steeds toe wat ook vereisten stelt aan de nieuwe soundbars.

De PlayBar maakt bijvoorbeeld nog gebruik van een digitale optische audio-aansluiting om het geluid van de tv naar de soundbar te krijgen, een connectie die Dolby Atmos niet ondersteunt. 

Design

Het design van de Sonos Arc is een er een stuk eleganter op geworden door zijn cilindervorm. De Sonos Arc is beschikbaar in wit en zwart en is afgewerkt met een matte luidsprekergrille. Hij meet 114 cm breed bij 8,5cm hoogte en is dus een stuk langer dan de oudere Playbar (90cm). Hij lijkt hiermee de trend van grote TV-maten te volgen en is perfect afgestemd om te combineren met een  55-inch televisie of groter. Vaak past hij ook perfect tussen de standaard tafelvoetjes die bij een TV zitten, hoewel dit toch altijd nameten blijft.

Ik bemachtigde een Sonos Arc en ben daarna wekenlang mijn huis niet uit  geweest. Dit is wat er gebeurde. | Sonos BlogSonos Blog

 

Je kan de TV natuurlijk ook aan de wand hangen en indien gewenst, ook de Arc ook aan de muur monteren, mits een optionele muurbeugel. Bij muurmontage zorgt Sonos voor een andere tuning van het geluid dan bij plaatsing op een meubel. Dit om altijd een optimaal geluid te bekomen. 

Bediening

De Sonos Arc wordt bediend met de nieuwe Sonos S2 app. Indien u reeds oudere Sonos apparaten heeft kan het zijn dat deze niet kunnen ge-upgrade worden naar deze nieuwe Sonos S2 app. In dit geval heeft u 2 mogelijkheden: blijven werken met 2 apps, wat de gebruiksvriendelijkheid niet echt bevorderd of gebruik maken van de Sonos Trade-up actie waarbij je de oudere toestellen kan vervangen door nieuwe, mits een korting van 30% op de aankoopprijs.

Naast bediening via de app zijn er op de bovenzijde van de nieuwe Sonos Ark ook nog 3 aanraakgevoelige toetsen: een gecombineerde afspeel- en pauzeknop, en twee toetsen voor het volume. 

 

Geluidskwaliteit

De Sonos Arc bevat maar liefst 11 luidsprekers: 3 tweeters voor de hoge tonen en dialogen en 8 woofers voor de lage en midrange tonen. 4 van deze woofers hebben een specifieke uitrichting, nl 2 naar boven en de buitenste 2 naar links en rechts. Door deze specifieke richting is de Sonos Arc in staat om het ruimtelijk effect van Dolby Atmos geluid te benaderen. Met Dolby Atmos kunnen geluiden een exacte plek worden gegeven in een 3D-ruimte, waardoor vooral in hoogte

Voor een echt surround geluid kunnen nog steeds extra Sonos-speakers worden gekoppeld, evenals een subwoofer. We willen er echter op wijzen dat een soundbar hoofdzakelijk tot doel heeft om het tv-geluid te verbeteren. Hoewel je de Sonos Arc ook kan gebruiken als stand-alone muzieksysteem, dankzij de vele muziekstreamingdiensten, is de muziekkwaliteit van een soundbar niet vergelijkbaar met een echte stereo geluidsinstallatie met degelijke kwalitatieve luidsprekers. Wil je echt genieten van muziek zal je met een stereo opstelling van bv 2 stuks Sonos Five speakers een betere kwaliteit bekomen.

Aansluitingen

De Sonos Arc heeft achteraan 3 aansluitingen: voor stroom, netwerk en HDMI. Heb je nog een oudere TV, dan zit er e ook een optische adapter bij om de Sonos Arc aan te sluiten op je TV. Maar standaard verbind je de HDMI poort dus met een HDMI arc-poort van je TV. Dit arc of, bij de nieuwste tv’s: eArc label op je HDMI poort is zeer belangrijk, dat kan je lezen in ons artikel hiervoor op onze site.

Een klein minpuntje is misschien het ontbreken van extra HDMI input poorten, waardoor je verplicht bent al je extra bronnen aan te sluiten op je TV.  

 

Conclusie

De Sonos Arc behoort tot het selecte groepje soundbars die de weergave van  Dolby Atmos soundtracks ondersteunen. Bovendien is het design nog vrij compact en zeker elegant te noemen. Voor de weergave van kwalitatieve stereomuziek zijn er betere oplossingen, mits er een beetje dynamiek en midden-tonen missen.  Mits uitbreiding met een subwoofer en draadloze Sonos One SL speakers kan je een echt surround beleving creëren en ook nog wat extra lage tonen toevoegen.

Dankzij het zeer uitgebreide en stabiele Sonos-ecosysteem, met een groot aanbod van muziekstreamingdiensten en de eenvoudige installatie tot een multiroom set-up, zit je bij Sonos zeker goed.

TAGS , ,