07 jun, 1919

Wat is MQA audio?

Muziekstreamingservices worden het belangrijkste medium voor velen van ons om naar muziek te luisteren. De meeste muziekservices, zoals de toonaangevende Spotify en Apple Music, bieden standaard muziekstreams met lossy compressie, of het nu gaat om 256 kbps of 320 kbps, AAC, MP3 of Ogg Vorbis. Sommige, zoals Tidal en Qobuz bieden ook hogere, verliesvrije streams van CD-kwaliteit.

Maar hoe zit het met hi-res audio (waarmee we bedoelen boven CD-kwaliteit)? De eerste dienst om hi-res streaming aan te bieden was Qobuz, via zijn Android-app, en Tidal was de eerste die hi-res audiostreaming op desktop leverde – het lanceerde zijn Tidal Masters-service op CES 2017. En het maakt gebruik van MQA-technologie om dit mogelijk te maken.

Dus wat is MQA audio?

MQA wil “de manier waarop we allemaal van muziek genieten fundamenteel veranderen”. Het is een methode om opgenomen muziek digitaal op te slaan als een bestand dat klein en handig genoeg is om te downloaden, of zelfs te streamen, zonder in te boeten op de geluidskwaliteit, zoals vaak bij gecomprimeerde bestanden.

MQA claimt dat zijn tracks een vergelijkbare bandbreedte gebruiken als die vereist is voor streams van CD-kwaliteit. Dus als je Tidal’s hi-fi met relatief gemak kunt streamen, zou de nieuwe Tidal Masters- met MQA geen probleem moeten zijn.

Maar hoe luister je nu naar MQA audio?

In plaats van een nieuw bestandstype te zijn naast FLAC, WAV enz , kunnen MQA-bestanden worden verpakt in elke verliesvrije bestandsformaat zoals FLAC, WAV of Apple Lossless. Ze kunnen dus door eender welk apparaat worden gelezen, alleen heeft u  MQA compatibele hardware nodig, zoals een muziekstreamer of draagbare muziekspeler, of software zoals de Tidal-desktop-app om de MQA-“top” laag te kunnen decoderen en toe te voegen,  en zo 100% te kunnen genieten van de muziek zoals ze bedoeld was.

Onkyo en Pioneer waren bij de eerste merken op MQA audio te ondersteunen. Maar ondertussen groeit de lijst zeer snel met oa Bluesound‘s Generation 2 bekroonde multi-room streaming-producten en hi-fi componenten van onder meer NAD.

Als je geen van bovenstaande hardware hebt, heb je nog steeds toegang tot Tidal’s miljoen + Masters via de Tidal-desktop-app, die Tidal Masters-bestanden kan decoderen en spelen, mogelijk gemaakt door MQA. Ook muziekstreamingservice Deezer is de weg van  MQA ingeslagen.

TAGS